Knivarnas blad är av kolstål, ett material som enkelt går att slipa riktigt vasst. När kniven levereras till dig är den alltid nyslipad. Om du ger din kniv regelbunden kärlek och omtanke kommer den kunna vara en trogen vän i köket under lång tid.
Här kommer några enkla tips och skötselråd för att undvika skador och förlänga livslängden på din kniv:
Diska alltid kniven för hand. Använd diskmedel innan första användning, sedan helst enbart varmt vatten.
Ta för vana att torka bladet torrt efter att du har rengjort kniven så minskar risken för rost. Skölj direkt efter du skurit t.ex. citron eller tomat.
Slipa kniven regelbundet med bryn eller strigel. Får eggen skador eller blir riktigt slö så kan du eller en knivslipare enkelt slipa en ny egg.
Smörj gärna in bladet med några droppar vegetabilisk olja då och då, och skaftet med vårdande träolja.
Skär så att knivens egg är i rörelse, det vill säga tryck inte bladet genom en råvara utan att eggen är i rörelse.
Undvik också att vrida eller vicka bladet för att bända isär något.